За мъжете и мрънкалниците

Абсолютно съм сигурен, че няма сайт, които тези дни да не е пуснал статия за събитието провеждащо се във Варна. И също така съм сигурен, че нито една статия няма да е като моята.

Може да намерите тонове информация за историята и размерите на корабите, обилно гарнирани с куп морска техническа терминология. Ерудиция и информираност от‘секъде. Или творчество граничещо с гениалност, на чиито криле може да почувствате романтиката на морето…

Аз, като по-прост от цялото кралско войнство, изкарващо си хляба с перото и като човек, който, за разлика от журналистите, си направих труда да се разходя до пристанището, реших да драсна два реда, за онази част от корабите, без която те са само няколко хиляди тона желязо, дървесина и хиляди километри въжета.

kadetiКупували ли сте си някога консерва копърка? За по-младите, които не са имали удоволствието да се запознаят отблизо с този продукт на социалистическата индустрия, това е ламаринена кутия в която са наблъскани една до друга десетки малки рибки.

 

SedovТочно както са наблъскани в кубриците под главна палуба 150-те стажанта на 122 метровия „Седов“. Като копърки, на койки на 4 етажа. Най-горния има 40 сантиметра жизнено пространство до тавана на помещението, не че долните имат повече, но поне се качват по-лесно. И си живеят в тези условия, понякога и два месеца подред – зависи от стажа или регатата в която по правило участват подобни кораби. Бъдещите випускници на Техническият университет в Мурманск.

Същото е положението и на еднаквия по размери „Крузенщерн“, собственост на Балтийската академия за промишлен риболов.Kruzenshtern И на 108 метровите „Мир“ – Морската академия в Санкт Петербург и „Надежда“ – Морският университет във Владивосток.

А какво правят толкова копърки на тези железа? Романтика, състезания? Това са съпътстващи дейности. Тези момчета на по няма и 20 години… стават мъже.

MirЗащото само когато откъснеш момчето от благинките на цивилизацията, поставиш го в ужасяващи за БГ-мамите условия, натириш го в морето за няколко седмици да се пере и глади сам, едва тогава той се научава да се грижи сам за себе си и да не мрънка. След едно такова плаване, човек и през ум няма да му мине да се оплаква от каквито и да е условия на живот.

Затова и Русия е сериозен играч на световната сцена, щото може да си позволи да поддържа четирите най-големи в света ветрохода и да прави от момчетата – мъже. Със стотици на всяко плаване. И тези не учат за военни – изрично попитах. Изброените висши училища до едно са граждански.Nadejda

Е, да, родните талантливи журналисти ще кажат: Промиват им мозъците, правят ги ограничени роботи и т.н. И още от следващия ден ще продължат да си пишат мрънкащите книги и статии. Колко е смотана България и колко са лоши и невъзпитани хората. Родните журналисти, с непромити мозъци, притежават неподозиран талант … да се оплакват.

Що имам спомен, за една моя реплика отпреди няколко години:

Мъжете не се оплакват от проблемите си, а си ги решават.

 

Be the first to comment

Напиши коментар: