За младите дето не учат и не работят

Пфф, аман от статии в нета, дето критикуват младото поколение. То мързеливи ли не бяха, неучещи и неграмотни… изобщо пълна трагедия са значи тия млади…

Хмм, що си мисля, че проблема не е в младите, а в по-старите. Щото тяхната философия я няма нийде по белиот свет: да си дундуркат чаветата деде побелеят или оплешивеят, според зависи от наклонностите на кубето. Култова е оная реклама на банката : “Моят Жорко е само на 40, той още не може да се оправя в живота!”.

Разбира се, че не може, ама не щото не иска, а щото мама не му дава. Първосигнално си мислех навремето, че “Жорко” е виновен, дето си седи при мама, щото е мързелив и доде мама го храни, той що да се напъва. После, като се замислих, стигнах до извода, че не той е такъв сам по себе си, а вездесъщата мама е виновна и отговорна за положението му. Хората не се раждат нито мързеливи, нито алкохолици, нито каквото там си приписва на младите. Родителите им са ги възпитали такива. Не жорковците избират да са лентяи, мамите ги правят такива, щото с това да ги дундуркат, си осмислят живота на стари години. И после обществото, държавата, света,… малките зелени човечета от Алфа-кентавър са им виновни…

А развалянето на младите, родителите го правят по две направления: първо – не стимулират чаветата да бъдат самостоятелни, вечно са недоволни от тях, и така им набиват маса комплекси и ниско самочувствие още от деца. Второ – храна и подслон са екзистенц-минимума за оцеляването на индивида. Доде му ги осигуряваш, той няма да събере куража, да се изправи сам срещу “лошия свят” и да поеме живота в свои ръце. Па камо ли да поеме отговорност за други.

Майтапа с жорковците ще дойде на две степени: кога мама и тате се споминат, щото няма да има кой да ги храни и много по късно, кога се довлекат до пенсия (и вече са разпродали всичко наследено), щото не са си създали наследници, дето да им плащат тази пенсия.

Be the first to comment

Напиши коментар: