За едно “конграчулейшънс”…

Коментар към статия в Кафето

Лошо няма да си наивник – помага да преживееш моменти на криза и запазва психиката. Лошо няма и години наред да си запазиш наивитета – съхранява желанието за живот в дългосрочни периоди на нищета, предизвикана от независещи от теб причини. Наивитетът, обаче, когато си на върха на държавата е престъпен. Защото обричаш милиони на мизерия.

Наивникът Борисов все още вярва, че единствената причина България да е на опашката на Европа по доходи, е имиджът на страната. И тръгна човека по Европата да лъска българския имидж, и евро-атлантически ориентира страната, едва ли не обявявайки война на лошата Русия.

Наивнико Борисов, дано никога не осъзнаеш, колко си вреден за страната и народа, щото при феноменалното ти Его, ще се гръмнеш. Дано никога да не проумееш, че липсата на инвестиции в страната ни не е имиджът, който имаме пред западняците, а свръхпроизводството на същите тези западняци. Дано никога не ти се наложи да пазаруваш от магазина, та да видиш заринатите щандове с всичко – от храни до автомобили в шоурумовете. Не инвестиции в нови производства и работни места й трябват на Европа, а пазари да си продава стоките.

И тук, наивнико Борисов, ти допусна две фундаментални грешки:

– Включи страната във всички малоумни операции на НАТО без да поискаш твърди квоти за възстановителни процес на разрушените страни. Затова американски и английски фирми възстановяват Ирак, затова американците еднолично търгуват с дрогата на Афганистан, затова нищо не получихме в замяна на участието (и жертвите) си, но похарчихме маса пари, дето можеха да се използват за нещо по-полезно. Всички държави смучат милиарди от Щатите за подкрепата си в пари и техника, само ние се чудим от къде да вземем назаем един въшлив милиард за да си вземем N-та ръка F-16, та да не закрием ВВС.

– Надупи страната ни на ЕС по повод кризата в Украйна, очаквайки потоци западни инвестиции заради нашата лоялност. От Европа нищо няма да дойде, наивнико Борисов – Европа е в криза от 2008-ма и се чуди как да си запази собствените производства, как да устиска на китайската промишленост, а ти чакаш инвестиции. Единственият ни шанс за инвестиции в промишленост беше дългосрочен договор за евтин руски газ в замяна на Южен Поток, а ти го проигра. Единственият шанс на родните производители беше облекчен режим за руския пазар в замяна на политическа подкрепа или поне неутралитет, а ти го проспа, бленувайки немски автомобилни заводи в България…

Пазари и евтини енергоносители й трябват на България, наивника рисува газови хъбове, да си ги слага Юнкер в рамка. Чудесна картина си нарисувал наивнико, видях я във вестника, картина на собствената ти некомпетентност, на обърканите ти понятия и визия, картина на четвърт вековната криза в България, за която и ти, наивнико Борисов, имаш вина. И съм сигурен, че народът няма да ти я прости – ще останеш в историята, като глупакът загубил толкова години на страната, колкото останеш на власт.

2 Comments

Напиши коментар: