В началото бе словото

В началото бе словото …

На всеки е известно, че това са думи от най-популярната книга на човечеството. Книга формираща мирогледа на милиарди, дори и на тези, които не съзнават този факт. Книга положила основите на съвременната култура на цяла Европа и по-голямата част на Азия. Книга с която не само живеят съвременните хора, но и заради която за загинали твърде много в бурното минало, когато една идеология се е налагала със силата на меча.

Книга удостоена с привилегията, първа да бъде напечатана на изобретението на Гутенберг. Изобретение направило достъпно писменото слово за широките народни маси и отнело монопола на Църквата върху знанието.

В началото бе словото …

Словото – привилегия и наказание за човешкия род. Привилегия даваща възможност всеки да изрази мислите си и наказание, заради властващото неразбиране между хората.

Привилегия да можем да увековечим знанието, да го съхраним а поколенията, за да могат на неговите основи да градят ново знание и наказание, защото словото в арсенала на глупаците, им дава възможност да отричат, охулват и разводняват словото на знаещите. Да положат и те на белия лист своите безсмислици.

В началото бе словото …

В началото на истината и в края на заблуждението, защото всеки, който заблуждава, си служи точно със същото слово, както и онзи, който говори истината.

В началото бе словото …

Улеснение и преграда за общуването между хората. Наистина, колко по-лесно му е на лъвът да прогони със зъби и нокти съперниците, и като захапе лъвицата за врата, да посее в нея гените си. А колко празни слова са измислили хората, за да оправдаят и предадат някакъв по-възвишен облик на същия този животински инстинкт за възпроизводство…

В началото бе словото …

В началото на края на блаженото примитивно съществувание на един от многобройните животински видове на планетата. Издигнало човечеството над останалите животни и белязало го с върховното страдание. Телесните рани зарастват, словесните – никога.

Словото – начало на просветлението и край на безгрижието. Наистина, природата, Бог или каквото там рисува съдбините ни, има доста странно чувство за хумор…

Be the first to comment

Напиши коментар: