Технологии и нравственост

Преди стотина години Томас Ман, пътувайки на кораб през Атлантика, си взел да чете „Дон Кихот“. И после е написал чудесен пътепис съчетан с анализ на творбата на Сервантес през погледа на един писател.

Това няма да го коментирам, заслужава си да се прочете лично от всеки обичащ литературата. На кораба, обаче, имало практика да се издава нещо като вестник. На предварително напечатани страници с реклами, допечатвали разни информации получени по новото за онова време радио и така давали възможност на пасажерите да бъдат информирани за събитията по света.

И един ден, дедо Томас прочел в корабния вестник потресаващата новина за някакъв си тигър в зоопарк, който бил лекуван за нещо си с уиски, но се пристрастил към питието и после отказвал да заспи, без да си е изпил вечерната чашка. По този повод дедо възкликнал: „В наше време технологичният напредък очевидно изпреварва нравствено-духовния. Щом като технологиите ми дадоха възможност посред Атлантика, посредством най-новото чудо на техническия гений да бъда информиран за толкова важно събитие…“.

От дедово време, след почти 100 години, нещата са си същите. Наистина, дали изобретателите на интернет и компютрите са предполагали, че след няма и 20 години, техните изобретения ще дадат възможност на всеки тийнейджър да гледа безплатно порно на телефона си?

Или че денонощно отвсякъде ще бъдем заливани с манипулативни реклами, целящи да ни пристрастят към някой продукт?

Балзак е недоволствал от вестниците, чрез които всеки посредствен критик може да очерни и най-добрият новоизлязъл роман и от една черна завист да го затрие…Примери колкото щеш.

Всъщност безпокойствата на дедовците са били напразни. Не че технологиите не изпреварват нравствено-духовното развитие, винаги е било така. Когато на един кроманьонец му е хрумнало да нарисува героична сцена на стената на пещерата, комшията му нарисувал в своята пещера сцената, как оправя жената на героя ловец… Технологиите просто улесняват задоволяването на потребностите на хората. Както на бай Спиро комбайнера не му трябва да чете Балзак и Ман, за да върти качествено геврека на комбайна, така и на човека работещ с главата си, не му се гледа сливата на Пепа по Пайнера.

Има си хора за всичко и технологиите могат да служат на всички.

На едни нета им служи за гледане на порно, на други за достъп до информация.

Едни винаги са се интересували от чуждото мнение за всяко нещо, други сами са си изработвали мнение. Рекламите влияят само на първите.

Както и хората стигнали до Балзак и Ман никога не четат предговорите на книгите. Щото нямат нужда някой да им обяснява, какво е имал наум автора, при условие, че държат в ръцете си книгата му.

Не технологиите определят нравствено – духовното развитие на индивида, но кой за какво използва технологиите е сигурен белег за нравствено – духовното му развитие.

Be the first to comment

Напиши коментар: