Стожери на морала

Славна  дискусия се заформи за летния хит на Криско и Мария.

Хмм, знаете ли, изкуството е много относително понятие. Сещам се за три книги, които лансират идеята за толерантност към различните форми и нива на изкуството: „Жан Кристоф“, „Доктор Фаустус“ и „Вилхелм Майстер“. И изповядвам неутралитет по повод Криско и компания, точно защото съм чел тези книги. А хората, които ги осъждат никога няма да ги прочетат. Ако и да се напънат да ги прочетат, няма да ги разберат. Защото според Ролан, Ман и Гьоте това което отличава човека от животното, е способността да твори и консумира изкуство.

Едни хора консумират ниско, пошло и вулгарно изкуство, други се кефят на операта, но общото между тях е, че са консуматори на изкуство.

А има и хора, които условно бих нарекъл „примитиви“, които през живота си една стотинка не са дали за изкуството. „Примитиви“ казах, да не се бърка с „примати“. Маймуните в зоопарка се заслушват в ритмичната музика, примитива никога не слуша музика и бъркането на примитива с примата е обида за примата. Защото маймуната, която се заслушва в музиката е по-близко до човека, от „хората“, които никога не слушат музика.

Тези хора и на концерт на Бочели да отидат, ще напишат статия после за семките и фъстъчките. Защото затънали в борбата за просвещаване на народа, посветили се на войната с пошлото и вулгарното, те са загубили способността си да възприемат каквато и да е форма на изкуство. Иначе точно те ще кажат: „Как може Мария Илева да падне толкова ниско!“. Ще я осъдят и ще зяпат в захлас турски сериали после, самодоволно поставили се над нея.

Ще пее с Криско, разбира се, щото страната ни е пълна със стожери на морала, които не слушат музика. Иначе могат да пишат статии за семките и фъстъчките на концерта на Бочели и да пращат писма до СЕМ и медиите. Еми, така е, всеки пише за това, от което разбира. Примитивите пишат за морал и култура, дори и след концерт на Бочели. Защото не разбират от друго. Аз пък написах този текст, защото онези тримата, които споменах, освен на толерантност към формите на изкуството, ме научиха и на отвращение към лицемерието. Нещо на което стожерите на морала никога няма да се научат. Ще защитават „изкуството“ без да могат да го възприемат. Ще се пишат възвишени, а са по-ниско и от маймуните.

Неуважавани от мен лицемери, наместо да ми продавате морал, отидете веднъж поне на театър, концерт, джаз или рок кръчма. Купете си поне една книга, пък тогава критикувайте. Защото не чалгата ни залива, а певиците пеят чалга, защото това се продава. И докато се интересувате само от това, какво ще сложите на масата, всяка пайнер – кифличка прави повече от вас за изкуството. Щото си е бръкнала в джобчето и наместо да си купи цигари, или да си направи поредната татуировка, е дала някой лев за оцеляването на музикалната индустрия. А тя ще произвежда чалга, докато за вас салама е по важен от музиката.

Be the first to comment

Напиши коментар: