“Ще ме карат да им се моля”

Коментари към статия в Кафето, по повод възмущението на високообразования Магърдич от родното обслужване на гише и избраният от него метод за решаване на проблема. На който не му се чете оригиналната статия – с две изречения:

Високообразования Магърдич се възмутил, че на документа, който трябва да попълни за издаване на Международен паспорт, пишело „Молба“, а не „Заявение“, „Искане“ и т.н. не-молещи се форми на обръщение. И предлага човека, всеки да прави панаири на гишетата, докато институциите не заработят както се полага.

————————————————————————

А сега, една задачка за трети клас:

Високообразованият Магърдич, печели добре и плаща високи данъци. Нискоморалният политик прибира част от тези данъци в джоба си, за да изпрати децата си да учат в елитни колежи в чужбина, друга част прибира за издръжка на партийният апарат издигнал го на власт, трета част преточва чрез обществени поръчки към фирми финансирали кампанията на партията му и остатъка разпределя като заплати за дребните чиновници. Нискообразованата леля Пена, пред алтернативата да стане миячка на кенефи – дейност отговаряща на образователно-квалификационното й ниво, дава на някого едно агне и половин прасе и започва работа на гишето в някоя институция за заплата еквивалентна на тази, на миячката на кенефи, но поне на топло и чисто място.

Та на плащащия високи данъци Магърдич, му се наложило да ползва някаква услуга от държавата и на гишето го посрещнала леля Пена. Резултатът от срещата не е интересен, защото е лесно предвидим – все пак задачката е за трети клас, а не за първи. Въпросът е:

Какво трябва да направи високообразованият Магърдич, за да се излезе от положението? Изберете верният отговор:

а) Високообразованият Магърдич прави панаири на нискообразованата леля Пена всеки път щом му затрябва нещо от държавата;

б) Високообразованият Магърдич, освен действията по точка а) пише и статия публикувана в няколко медии от национален мащаб, в която той обяснява, как за да си оправим държавата, трябва да спорим всеки път с нискообразованите лели Пени;

в) Високообразованият Магърдич проумява, че проблемът не е леля Пена, нито прекият й началник, нито дори шефът на съответната институция, а политическият модел на държавата, защото институциите са такива, поради това, че политиците ги устройва институциите да са такива, за да функционира държавата точно по този начин, по който функционира към момента и от висотата на своята национална известност, заедно с другите високообразовани известни личности в страната, подемат кампания за промяна на политическият модел на държавата.

Хмм, май прекалих със сложността на задачката. Получила се е за пети, а не за трети клас. Да дам и няколко жокера:

1. На шефа на регионалното звено, където е назначена леля Пена изобщо не му дреме за скандала предизвикан от високообразования Магърдич, защото той си знае, че е на този пост временно – до следващата политическа метла. Законът, гласуван от нискоморалните политици, позволява, на този пост да бъде назначен човек без необходимото образование и поне някакъв минимален стаж във ведомството, за да могат нискоморалните политици, независимо от коя партия, ако случайно дойдат на власт, да назначат на тази позиция свой, доверен човек.

2. На чиновниците между онзи по точка 1 и леля Пена, също им е през онази работа, защото са представители на наследствени чиновнически династии, от десетилетия експлоатиращи схемите с обществените поръчки. Те са несменяеми, поради две под-причини:

а) Никоя партия не ги закача, защото е достатъчно да смениш само топ-шефа, за да пренасочиш финансовите потоци към новата партия взела властта. Схемите са свещени, проверени и безотказни, затова и никоя партия не ги пипа. В България няма „Кръгове от фирми“, а „Кръг от фирми“.

б) Правосъдието също не ги закача, защото е зависимо по линия на назначаването от партиите, а не от народа. И да поиска някой прокурор да пипне там, не може, щото изхвърча от системата, още преди да си го е помислил.

3. На леля Пена също й е през онази работа, защото е достатъчно умна да проумее, че за нейното място никой нормален човек няма да кандидатства, ако случайно я уволнят. Освен това, леля Пена е от квотата на средния ешелон шефове, а те, както казахме в точка 2, са несменяеми по понятни причини.

Сега вярвам, че задачката вече е за трети клас. Коренопреклонно МОЛЯ да бъда извинен за причиненото неудобство със сложността на задачката и възможно предизвиканите морално-психически травми.

1 Comment

Напиши коментар: