Оферта за образованието

На всички ни е ясно, че нещо куца в образованието. И всеки си има набеден виновен за това. На едни управниците са им виновни, на други учителите, та дори има и такива, които намират вината в себе си – демек родителите.

То че всички имат вина и на мен ми е ясно, но читава оферта, как да се променят нещата не видях. Всички предлагат забрана на едно или друго, но на мен ми е ясно, че забраните действат само там, където хората трябва да се мотивират със страх. Пък страхът никак не действа мотивиращо, когато човек трябва да положи усилия от себе си. По-скоро забраните пораждат планини от многословие с цел прехвърляне на вината. От родителите към политиците и учителите, от учителите към … е, сещате се за всички комбинации.

Аз се сещам, обаче, за едно нещо, което би подействало силно мотивиращо на всички участници в процеса на образованието. И на политиците, и на учителите и на родителите. Да си напънат всички  задниците, вместо да прехвърлят топката. И нещото, както винаги, не е нищо ново, а добре забравеното старо. На всичкото и отгоре си работи в момента в някои организации, като „Telerik” например.

Там, също подобно на държавното образование си има безплатни курсове. Безплатни, но след всяко ниво на обучение си има тест и който не го мине – изхвърча. Може да продължи и нагоре, но вече само платено.

Едно външно оценяване след всяка година, с последващо изключване за непреминалите, би подействало силно мотивиращо най-вече на родителите, Учителите, чиито заплати и работни места зависят от броя на учениците, също биха се почувствали финансово подтикнати да си напънат задниците в час. Пък статистиката за успеваемостта би задвижила всяка политическа сила да хвърли едно око и на образователния сектор, щото местата им зависят най-вече от мнението на родителите за управлението им. А за политиците местата в парламента са нещо далеч по-важно от това да спонсорираме някое издателство, затова си мисля, че и при тях ще проработи.

Ясно ми е, че такава мярка ще мотивира най-вече родителите, по-малко учителите и най-малко политиците, но по мое мнение точно така се разпределя и тежестта на отговорността за училищните успехи на едно дете. Още по-ясно ми е, че не съм открил топлата вода, нито пък че това ще реши всички проблеми в образованието. Но за друга мярка, която да мотивира и трите участника в процеса не се сещам, а мотивираните участници сами си намират начините за оправяне на положението.

Пък да ви кажа, моят приятел бай Спиро комбайнера, сега по време на жътвата, върти перфектно геврека на комбайна, ако и да не може да си напише трите имена без четири правописни грешки и взема двойно повече пари от директора на коя да е гимназия в страната. На държавата далеч не й е необходимо всяко дете да завърши средно образование, още по-малко пък висше, дори й пречи. Защото в момента има недостиг на кадри „Оператори на селскостопанска техника със стартова заплата 1200 лева“. Отворете Джобса ако не вярвате. Но барчето до нас е пълно с висшисти, на които им е под достойнството да работят такава работа.

Be the first to comment

Напиши коментар: