За националистическите партии

Национализмът избуява там, където цари мизерията. Като плевелите е, на добре поддържана нива не виреят. Вижте най-голямата проява на национализъм кога е – в Германия след свирепа хиперинфлация, пълен срив на икономиката и масов глад сред населението. Националистите вземат властта и удавят в кръв целия свят.

Защо ли? Ами защото животното в човека си го има, но се потиска от нормите на обществото, гарантирани от държавата. Знаете ли какво е мародерството? Появява се в моменти на криза в големите градове, примерно при земетресение. Най-невзрачните типове започват да разбиват и грабят. Потисканото години преклонение пред властта и парите избива в анархия, и взема това, за което винаги е завиждало на другите.

Смачкания счетоводител от долния етаж, дето никоя жена не му е обръщала внимание в живота, става сериен изнасилвач, а скромния чиновник с протрития костюм – разбивач на бижутерийни магазини. Съберат ли се на групички, започват да убиват за удоволствие – като отмъщение за несправедливостта на света в техните очи.

Без заплахата на властта и закона, хората стават по-жестоки хищници и от най-свирепото животно. Защото никое животно освен човека, не е способно да убива за удоволствие – завистта е позната само на хората.

При слаба държава се получава нещо подобно: слабите се групират, а усетят ли се силни, предявяват претенции към властта. Не защото искат да направят държавата по-справедлива, а за да си вземат те това, което смятат, че им се полага.

Погледнете Атака – всеки член на тази партия сам по себе си е невзрачен мухльо, начело с лидера им, но заедно изглеждат силни и опасни. Безумните предложения за ръст на доходите, намират почва в сърцата на най-бедните и онеправданите. Те излизат на митингите и ходят, като глутница улични кучета след лидера. Те могат да станат и жестоки – защото няма какво да губят. Те мразят живота си, мразят добре живеещите хора, мразят и държавата. Доберат ли се до власт стават ненаситни – съвестта им е чиста, нали толкова години са били онеправдавани? (Затова, между другото, се наричат и националисти – смятат се за представители на средностатистическия гражданин на държавата.) И са готови да бранят мястото си с цената на всичко, защото се знаят, що за мизерници са без властта.

Атака и другите като нея, обаче, са следствие от дългогодишното некомпетентно управление на страната. Не че на запад няма подобни образувания (мизерници има навсякъде), но остават до нивото да са незабелязани, просто защото болшинството от хората не им обръщат внимание. Имат си по-важна работа за вършене. Но в слаби държави бедните, стават много и стават опасни. Те са глутница, обединени в своята слабост, силните хора са индивидуалисти и са разединени. То затова е измислена и държавата де, хората са се обединили, за да защитават придобивките си от глутниците гладни помияри. Поне според теорията на Макиавели.

Be the first to comment

Напиши коментар: