Кому е нужна войната?

Всяко действие си има причина и само лудите действат без такава. Конфликтът в Украйна също си има причини. Ако четем американските медии, Путин е новият Хитлер и мечтае за Велика Русия. Ако слушаме интервютата на Путин – Америка се изявява като световен полицай.

Ако не искаме да слушаме нито едните, нито другите, редно е да потърсим причините. За икономическите – ясно, но какви биха могли да са политическите?

За чий му е на Путин Украйна? Да им плаща дълговете? Да има солидна етнически мотивирана опозиция в собствената си страна? Да ги снабдява с природен газ без пари? Да им превъоръжава разсипаната армия, при условие, че военно-промишленият комплекс на Русия е държавен и всеки патрон се плаща от бюджета? Че те самите руснаци ще го свалят от власт, ако ги сътвори тези безумия.

Виж американския военно-промишлен комплекс е в частни ръце и собствениците му си имат солидно лоби в конгреса. Отделно, след разпада на СССР и Варшавския договор, съществуването на НАТО като организация до голяма степен се обезсмисли. Картата с тероризма също е губеща за НАТО и ВПК на Щатите, щото тероризма очевидно не се побеждава с редовна армия. Военните операции в Ирак и Афганистан само доведоха до създаването на Ислямската държава. А съм абсолютно сигурен, че на добре платените хиляди бюрократи от НАТО, за чиято издръжка държавите членки плащат милиарди, изобщо не им се остава без работа.

Достатъчно причини за нуждата от достатъчно силен противник и ако няма, да се създаде. Много пари и много интереси са намесени за да остане светът без военни конфликти и блоково противопоставяне. Затова беше и офертата към Украйна за членство в НАТО, въпреки, че на тези, които я пуснаха, предварително им е било ясно, че нито имат сметка от такова членство, нито руско-езичното население на Украйна ще го позволи, нито Русия ще стои със скръстени ръце. А може би точно заради последното?

Сатанизирана Русия е идеална за обосноваване съществуването на НАТО и милиардите харчени ежегодно за Пентагона и Ленгли.

Поне в очите на американците, които плащат половината бюджет на организацията.

Затова и не вярвам за официална намеса на Москва в Донецк и Луганск. Путин може да е всякакъв, но прост не е. И няма да се намеси с редовната армия на Русия там, за да не им направи услуга. Ще ги остави да се удавят сами в собствените си лъжи и лицемерие. Достатъчно силно недоволство има в страните от НАТО срещу парите за издръжка на организацията и достатъчно невероятно звучат доводите на натовските политици за ситуацията в Украйна. Путин е КаГеБейски възпитаник и няма да си изтърве нервите. Обучаван е на това. А истината прозира, апелите и твърденията на Киев вече звучат абсурдно. Пък американците, колкото и простовати да са като хора, и те не вярват на едните голи думи. Искат доказателства, а такива няма.

Всъщност Америка изпада в капана който унищожи СССР. Когато се опитваш да контролираш територии, които не ти плащат данъци, рано или късно си фалираш държавата. Студената война бе спечелена от по-силната икономика и прекалените апетити на Сталин, определил си сфера на влияние над възможностите на страната му. Сега Америка е затънала в конфликти по цял свят, а за една година президентът два пъти иска от конгреса увеличаване на вътрешния дълг, за да не фалира страната.

Be the first to comment

Напиши коментар: