Кой е виновен?

Много нещо се изписа тези дни, а още повече се изприказва за прословутата изборна система. Днес няма да я коментирам: който иска да си провери в нета, коя система какви предимства и недостатъци има. Който не иска – той така или иначе, предпочита да си остане заблуден, независимо какво пише в нета, или какво ще кажа аз. Да вметна само – не политиците  ще са същите независимо от системата, а системата определя политиците. Пък аз дори не бих я нарекъл “изборна система”, а “изборни правила”. Защото за мен “система” е нещо по-различно от простото “правила за гласуване”.

А “система” по дефиниция е, съвкупност от взаимно свързани елементи, всички заедно под влияние на промените в окръжаващата среда. Система е държавата като цяло. И когато системата има проблем, той се проявява във всичките й елементи, но коренът му най-често е само в един от тях – по правило най-засегнатият елемент, а проблемите на другите елементи са само следствия, отражения на дефектното звено.

Ако системата наречена “държава” най-грубо я разделим на три елемента, а именно: “власт”, “институции” и “данъкоплатци”, редно е да разгледаме всичките елементи, та да видим къде се крие проблема. Пък че държавата е болна, вярвам никой не се съмнява, нали?

Причината за заболяването, ако слушаме политиците, се крие в ниската избирателна активност. Видиш ли, щото хората не гласували, та се получил този шарен парламент, който не може да излъчи стабилно правителство.

Ами да вземем на следващите избори всички да гласуваме, та да влязат и партиите на Светльо Витков и Татяна Дончева и да видим тогава какво стабилно правителство ще се излъчи, и кой тогава ще е виновният според партиите?

Няма нужда, от сега знам отговорът им: пак гласоподавателя ще излезе виновен, защото не е гласувал за правилните партии.

И ако слушаме пак политиците, в страната трябва да се провеждат избори, докато се изтегли печелившата комбинация годна да излъчи стабилно правителство. Някой мераклия да спонсорира изборният Спортен тотализатор с по 25-30 милиона лева на теглене, докато уцелим джакпота? Аз съм пас.

Да оставим изборите “до дупка”, нито вярвам на препоръките на политиците, нито на някоя от партиите. Сите се изредиха да управляват за последният четвърт век и аз поне аз си спомням, какви ги натвориха през годините.

Тръгнах да пиша за сложната система наречена “държава” и я разделих на три взаимно свързани елемента:

– власт – в състав парламент, излъчвано от него правителство и президентство;

– институции – разните агенции, главни дирекции, част от здравеопазването, образование, полиция, армия, та чак до Института по хидро-метеорология към БАН, изготвящ прогнозите за времето, та да знае, сутрин, като тръгваме за работа, дали да си вземем чадър;

– данъкоплатци – всички останали, които плащат заплатите на първите два елемента. Същите, които са обвинявани от политиците за настоящата безтегловност на държавата.

Между другото, данъкоплатеца по конституция е невинен, защото се води суверен – собственик на държавата, а политиците трябва да се съобразяват с неговата воля, а не да го обвиняват за каквото и да било.

В институциите също не бих вменил вината за състоянието на държавата. Първо, защото те са изградени по закони и наредби гласувани от политиците, и второ – се управляват от “калинки” отново назначени от политиците. Не че там няма трески за дялане. Има не трески, а дънери за рязане и феодални коренища за вадене. Но институциите съществуват в този си вид, защото на политиците им трябва да са такива. Всяка смяна на властта, сменя само реципиента, схемите си стоят същите от десетилетия. Сменяш шефа на агенцията и пренасочваш паричните потоци към новата партия на власт. Затова никой не прави реформа там.

Излиза, че цялата сложна система, наречена “държава”, куца най-вече в елемента “власт”. Което е добре и зле. Добре е, защото ако се сменят хората именували се “политическа класа”, държавата ще започне да се лекува, без да е необходимо да разрушаваме институциите или да сменяме населението. Лошото е, че тези, които в момента са се настанили във властта, никога няма да си тръгнат доброволно.

Следва продължение…

Be the first to comment

Напиши коментар: