Цената на живота

Вихрят се разни теории из нета за отстъплението на Германия и Франция по въпроса за кризата в Украйна. Едни предполагат натиск на Еврото от силния долар и подозренията, че Русия и Китай планират да създадат нова обща валута обезпечена със злато и петрол, други виждат недоволство у немците, породено от опцията да наливат пари в бездънна яма, каквато е Украйна с нацисти на власт и нефункционираща икономика, трети… ае причини много.

Аз, обаче, виждам и още една – културните различия между Стара Европа и недоносчето й Америка. И различията ясно си проличаха от реакцията на Германия по повод приетото от Конгреса разрешение, президентът на УСА да прати оръжейна помощ на Украйна. С това си обяснявам и присъствието на Меркел и Оланд на „Минск – 2“.

Разбирате ли, това, което американските политици не могат да разберат е, че в Европа имаме други стандарти за стойността на човешкия живот. Ако за УСА едно убийство, три изнасилвания и 100 въоръжени грабежа дневно в 8 милионен Ню Йорк са просто статистика, на която никой не обръща внимание, в 80 милионна Германия едно убийство на седмица им идва в повече и води до протести. Ако в Америка трима корави полицаи могат да застрелят невъоръжен шизофреник като куче, без това да наруши спокойствието на публиката, в Европа подобно събитие би отнесло главата поне на министър, ако не и на целия кабинет.

Дали още ни топли споменът от Втората Световна, или ниската раждаемост, а защо не и по-високата образованост и по-богатата култура на европейското население, но и реакцията на самолетната катастрофа от последните дни, също отразява това различие. В Щатите тази новина не би стояла повече от 2-3 дни на първа страница, изместена от срива на някой борсов индекс.

Просто страната, в която можеш да си купиш пистолет от супермаркета срещу представяне на шофьорска книжка, не е дошла до цивилизоваността на Стара Европа, в която (твърде непонятно за американците), човешкият живот има висока стойност в ценностната система на народообитателите. Не, не е само до лобизъм на производителите на оръжие – това е до начин на мислене. В Древен Рим само военните са имали право да носят оръжие в града, докато варварите на север са спели прегърнали брадвата и с нож под възглавницата. Отношението към оръжието е белег за цивилизованост, а не притежаването и умението за ползване на АйФон. Цивилизованите народи искат да живеят в мир, а варварите не могат да дишат без война.

Наистина, крайно време е Стара Европа да отреже пъпната връв на недоносчето си, да спре да го подкрепя и защитава във всичките му вандалщини с многохилядни човешки жертви по цял свят, та да го възпита малко. Чета из американските форуми призиви за пълномащабна война с Русия и ми се изправя косата. Ами да си воюват пък, щом ги влече, ама някъде по-далеч, например в Тихия Океан или в Аляска… На мен лично не ми се воюва с Русия, ако някой има такива мераци, ей Прошенко набира кадри за „Азов“ и „Десен сектор“, чувам, че и плащали добре.

 

ПП: А руската пропагандна машина не пропуска всеки ден да напомня: „Над 5000 жертви в Украйна!“, „Над 5000 жертви в Украйна!“…

Be the first to comment

Напиши коментар: