Богата душевност

– Ще тръгна само с мъж, който иска да опознае цялата ми душевност! – разправяше преди време една позната. – Ако на 20 съм се заблудила, то на 30 и отгоре, вече не съм глупава и не се лъжа лесно!

Ае, то като никой не те гони, най-лесно се пазиш, но на нея, като добър човек, й казах, че продава нещо, което никой не иска да купи. Ако иска да си намери мъж да наблегне на телесността, щото мъжете душевност не търсят. Малко спорт изобщо няма да й навреди, щото душевност под излишък от килограми е осъдена да остане скрита…

Но не за връзките седнах да пиша, а за богатата душевност. А тя при моята позната се основава на една трагична връзка в далечното минало. Душевност систематично обогатявана с гледане на риалити програми от сорта на „Лична драма“ и редовно четене на списания от калибъра на „Космо“ и „Блясък“. Всестранно развитата й личност редовно се дообогатява с по 2-3 сериала дневно и задължително гледане на Новините по btv. За да бъде информирана.

Нищо против нямам, хората да си приписват качества и така да си мислят, че са нещо повече от другите. Но понятието „богата душевност“ си заслужава да бъде разнищено.

А моята позната това понятие го обясни с думите: Душевно богатия човек е умен и е преживял тежка драма!

Хмм, всеки който твърди за себе си, че притежава някакво качество, точно той се съмнява в притежаването му. Никой освен глупака, няма да каже за себе си, че е умен. Знаещият знае, колко малко знае. А глупака си вярва, че всичко знае. Та нали той познава на пръсти тясната пещера на ограничения си мироглед? Знае всяко камъче в нея, всеки лишей. И изобщо не подозира, че извън тази пещера съществува един необятен и далеч по-шарен свят, от сивото ограничено пространство на собственото му невежество.

Нещо повече, той никога няма да си подаде носа от тази пещера, за да не загуби вярата в своята умност. Стои си на тъмно и обявява на всеослушание, че знае всичко. И много внимава да не научи нещо ново, за да не си обърка ясните представи за света.

А преживяването на лична драма, от друга страна, изобщо не те прави душевно богат – както си мисли моята позната. Прави те душевно подтиснат. Всеки е преживял поне една лична драма, малцина са способни в дълбочина да опишат многовариантността на личните драми, така както са го правили класиците. Да разбереш себе си и другите, какви страсти ги измъчват и какви са причините за тях… И да ги направиш достояние на човечеството – това е богатата душевност.

Но, както е по-лесно да си тънеш в невежество и да твърдиш, че си умен, така и удивително много хора се изживяват като драма крале и кралици, и упорито настояват, че са душевно по-богати от другите хора.

Всъщност, всеки си въобразява, че притежава някакво качество, което го издига над другите, но тези, които убеждават другите в притежаването на нещо такова, са точно като глупаците, които наричат невежеството всестранно развит ум, а депресията – богата душевност.

2 Comments

Напиши коментар: