Белите цигани

Ако най-случайно обърнете внимание на репортажите по телевизията от някое ромско гето или пък имате нещастието да се отзовете сред група роми, неминуемо ще ви направи впечатление твърдата им убеденост, че те са нещо повече от вас. Култова е сцената, когато дърта циганка с ръце на кръста обяснява на нещастната репортерка, как по-точно е устроен светът, какви са нейните права и т.н. Замислих се, какво в тази сцена не ми се връзва, но вчера, докато си пиех кафето в кварталното барче, ми светна: циганката гледа на репортерката.. отвисоко!

Би било смешно, ако не беше толкова абсурдно, но тези, които ние презрително наричаме цигани, всъщност се имат за висшата раса. Защото са по-умни от нас загубените бачкатори и могат да живеят без да работят. Освен това са и по-скромни – с малко се задоволяват. Дето се казва, покрив да имат над главата и нещо за ядене, и са щастливи. Пък ние алчните бледолики, цял живот опъваме каиша за разни глезотии, като апартаменти и коли… Циганите демонстрират високомерието на паразита – живеят на гърба на другите, без да работят.

Една друга висша раса се подвизава по нашите ширини. И тази висша раса демонстрира същото високомерие на паразита, който и с малко се задоволява, само и само да не работи. За белите цигани седнах да пиша днес, онези трудоспособни младежи попрехвърлили 30-те, дето киснат по цял ден на едно кафе по барчетата.

„Пфу, ще им работя за някакви си 500 лева!“ – презрително процедява през зъби една руса кака, вдигнала гордо брадичка, тя се чувства горда, че лишава алчните работодатели от безценните си знания и умения. Е как, тя им висшУ! За какво се е тормозила над учебниците, та да бачка за 500 лева?

Същата тази след 5 минути коментира някакъв неин приятел: „Е к‘во толкова му пречеше да ме закара до Пловдив, нали така или иначе отива там? Аз ако имах кола, всички щях да карам, даже и да не са ми на път!“ Същото казал циганина на моя познат с лавандуловата нива: „Аз само малко бе бате, ей тук от тоя край да си събера. Ти имаш цяла нива…“.

Въпросната кака си мисли, че наказва работодателите, като им отказва да работи, но всъщност наказва възрастните си родители, на чийто гръб живее. Ако има късмет, един ден ще наказва мъжа си по същия начин. И се има за нещо повече от работещите си приятелки, защото те са превили гръб пред работодателите, а тя не е. Те ви същото циганско високомерие на паразита.

И онзи меркантилен приятел с колата, той има кола, а тя не, какво му пречи да я закара? Това е циганската скромност на паразита – виж колко съм беден, ти си богат, какво толкова ти пречи да си взема малко?

Циганското не е до цвят на кожата, а до начин на мислене. Начинът на мислене на скромния паразит. Паразитът, който е съгласен да живее в най-голямата мизерия, само и само да не работи. Защото си мисли, че така се издига над другите хора. Както русата кака от барчето вчера, тя се мисли за принцеса, но всъщност е нищо повече от бяла циганка.

2 Comments

  1. Rowan ли си,къф ли си,писарушко там,взе ли си хонорарчето? Ха така! Аре сега да ми обясниш,какво точно се е променило от 2014г. та до сега? Знаеш ли,че в Северозапада и до сега се работи за 500 лева? Що не вземеш писанията си и да си ги завреш там,където слънци не огрява? Или и там пече слънце?

  2. най-логично би било като не искаш да работиш за 500лв да направиш нещо за да работиш за повече от 500лв

Напиши коментар: